torsdag, februari 11, 2010

Skolelever ska få närodlad mat!

På Centerpartiets kommundagar var jag och kommunstyrelsens ordförande på ett seminarium om hur man ska lyckas med kommunens upphandling. Vi fick lyssna på jordbruksministern och höra exempel från Borlänge kommun.

Läs mer på nsk.se

Centerpartiet vill att äldreboenden och skolor ska få mer närproducerad mat. Genom att införa Borlängemodellen vill de göra om reglerna för kommunens upphandling. De två kommunpolitikerna Niklas Larsson och Anders Pettersson blev inspirerade av modellen under en riksstämma med Centerpartiet som pågick i helgen. Dit åkte de för att dela tankar och nätverka med andra politiker i ledande ställning
Just Borlängemodellen är en av idéerna som centerpartisterna vill ta tillbaka till Osby. Ett förslag om mer närproducerad mat till kommunens skolor och äldreboenden ska snart läggas till kommunstyrelsen.
– Vi vill styra bort från det massproducerade och ge barn och äldre en sundare mat, säger Anders Pettersson.
De vill komma bort från att alltid köpa den billigaste maten som transporterats långa sträckor och istället gynna lokala företag.
– Vi tycker att de olika ingredienserna, som ägg och potatis ska kunna levereras av flera producenter och mer närodlat, säger Niklas Larsson.

Inga kommentarer: