onsdag, maj 12, 2010

Familjedaghem!

Centerpartister med alla barnen. Foto: Diana Ledin

Igår var jag med Centerpartiet i Osby kommun och besökte Solkatten, som är ett ställe där dagbarnvårdarna träffas några gånger i veckan. De har en fantastisk verksamhet som vi i Centerpartiet vill utveckla.

Det var en artikel i dagens Norra Skåne, som du kan hitta här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Glad att läsa Centers skrivelse (7 december 2009) ang. bostadspolitiken !

Vet inte varför finansministern Anders Borg inte klarar av att lösa detta enkelt problem som i decennier varit ett stort problem för vanligt folk. Mats Odell påpekade detta (SVT:s Rapport den 29 januari 2009) och SvD:s ledare den 1 september 2009.

Även Louise Pergament påpekar och ger bra överblick på detta problem i sin examen "Uthyrning av ägda bostäder" (KTH ,år 2010)

Mitt förslag är att ta en medelväg :

Den som hyr ut max 50% av sin permanentboende inte ska betala skatter för brutto hyresinkomsterna. Men kallhyra (OBS! Kallhyra) skulle vara max.1500 kr/kvm/år i städerna och attraktiva kommunerna vid kusten.
Och den del som hyrs ut ska ha: egen ingång, bra ljudisolering, bra låsanordning, pentry,WC.
Och hyreshöjning per år max 5%( Då slipper alla parter onödiga oro och tvist som i slutändan bara belastar den redan angträngda rättväsendet)

Med kallhyra på 1500kr/kvm/år skulle man kunna täcka kostnaderna för en bostad som kostar 3-5 miljoner (normalt hus kostar så i städerna där småhustomterna kostar 1-1½ miljon).
Och skattemyndigheten slipper kostnader för kontroll.

Och hyresinkomsterna ska inte bli underlag för ev. förmögenhetsskatt , fastighetskatt m m

Den som bor i hyreshus och hyr ,säg, 30% av sin lägenhet, och får dra av 30% av kostnaderna INNAN man beskattas ev. överskott.
Men egnahem får inte göra det !

Mångfald ska råda inom bostadsmarknaden, låt nya aktörer komma in. Över en natt blir det massor av små lägenheter och staten/kommunen slipper investera dyra pengar på att subventionera hyreslägenheter genom olika bidrag och nya infrastruktur !

Kämpa på så att Anders Borg ger sig !