söndag, maj 22, 2005

Det måste ändras!

Ja, det måste det verkligen! Igår var det Eurovision Song Contest. Det är alltid kul, men det måste ske förändringar. Man kan tydligt se att det är en fördel att vara med i semifinalen. Alla länder som var med i semifinalen kom som lägst på plats 12 utom ett land. Tre länder som var direktkvalificerade kom topp 12. Grekland och Malta var ju direktkvalificerade, men de var ju bra också. Serbien kom också före placering 12.

Alltså kan man säga att de länder som nu blev direktkvalificerade till nästa år inte har en chans då. Låtarna från semin är i regel bättre också, i och med att tittarna har röstat fram dem. Tittarna har fått höra låtarna två gånger och det är en fördel.

Det hade varit bättre om alla länder fick kvala i två semifinaler, de tolv bästa från varje kval går vidare till finalen, perfekt ju. Men det kan kanske bli lite jobbigt med ESC tre gånger på en vecka. Jag finner ändå det här förslaget som den bästa lösningen.

De "big 4", Storbritannien, Tyskland, Spanien och Frankrike kom på plats 21-24. Alltså sist. De får vara med nästa år i alla fall, tack vare att de skänker så mycket pengar till tävlingen. Men det är ju ingen fördel för länderna. De kommer ju inte gå bra då heller, låtarna glöms ju bort. Storbritannien har varit det land som har kommit bäst i Eurovisionen genom tiderna; 5 förstaplatser, 15 andraplatser och från 1967-1976 kom de inte sämre än 4 någon gång. Så är det inte nu, 2003 kom de sist och i år kom de 3:a från slutet. Storbritannien har bara kommit utanför topp tio 8 gånger. Varav 5 gånger sen år 2000. Storbritanniens tid är förbi i Eurovision Song Contest och det är synd.
Tyskland kom sist, det var katastrof. De har varit med alla år utom 1996, då de inte lyckades kvalificera sig.

För att inte tala om Sverige, vår näst sämsta placering. Men Martin var ju skitbra, han förlorade på grund av det knäppa systemet med semifinal och direktkvalificering. Han var ju så bra i finalen, mycket bättre än någon gång innan. Vi har kommit på plats 22 som sämst, 1992. Men vi har kommit sist två gånger också, 1963 med den förtidigt avlidna Monica Zetterlund, då kom vi på 13:e plats. 1977 kom vi också sist, Forbes kom på 18:e plats.

Men jag tycker att det är bra att vi får kvala, men egentligen tycker jag att alla ska kvala. Om det är samma regler nästa år som i år, så är det bra med kval. Det här visar ju också att vi inte kan ha en "expertjury" i Sverige, de röstar så galet. 165 212 fler röstade på Nanne, men hon förlorade med 3 poäng ändå. Inte för att jag är säker på att Nanne hade klarat det bättre i Kiev, men ändå. "Håll om mig" är ändå lite mer lik de andra låtarna från i år, än vad Martins var.

Vinnaren Grekland var väl bra, det var ju ganska tippat att hon skulle vinna, även om det inte såg ut så i början. När jag såg topp 5 efter ett tag, med Grekland, Malta, Rumänien, Israel och Lettland, hejade jag på de två sistnämnda. De var bättre, men de har ju vunnit innan. Greklands bästa placeringar var ju från 2001 ("Die for you" med Antique) och från 2004 ("Shake it" med Sakis Rouvas), då de kom trea. Den bästa placeringen de har kommit på när de har sjungit på grekiska är 5:a (1977 och 1992).
Malta har aldrig vunnit, de kom tvåa 2002 och trea 1998 och 1992, 2002 var det Ira Losco som sjöng "7th wonder", 1998 sjöng Chiara "The one that I love", det var så synd om henne då. Hon ledde inför sista omröstningen, men fick inga poäng så både Storbritannien och Israel gick om henne, tur var väl det. 1992 kom Mary Spiteri trea med "Little child".
Rumänien har inte heller vunnit och den här tredjeplatsen är deras absolut bästa. De kom nia 2002, den låten och hela ESC det året blev ju anklagat för fusk.

Nu har jag berättat ganska mycket om Eurovision Song Contest och det kommer nog mer i bloggar framöver.

Jag älskar Eurovision som ni kanske förstår :)

//Niklas2 kommentarer:

ellinorutanf sa...

"Tre länder som var direktkvalificerade kom topp 12. Grekland och Malta var ju direktkvalificerade, men de var ju bra också." "Alltså kan man säga att de länder som nu blev direktkvalificerade till nästa år inte har en chans då" Jag tycker att du säger emot dig själv lite.. Grekland och Malta var direktkvalificerade och kom på första respektive andra plats. Det är väl ändå att ha en chans?
Men jag håller med dig om att det är knäppt att "the 4 big" alltid ska vara direktkvalificerade och att vi har "expert"-jury i Sverige. Men jag fattar inte att du försvarar Martin så, du tyckte ju att han var jättedålig innan..

Antonio Hicks sa...

i was just browsing through the blog world searching for the keyword posters and it brought me to your site. You have a great site however it is not exactly what i was looking for. Good luck on your site. sincerely, antonio.